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AGENDA FOR THE NOVEMBER 2 MEETING OF THE WESTON CHARTER 
REVISION COMMISSION 
 
 
Item 1 – Approval of the Minutes of the October 19 Meeting. 
 
 
Item 2  - Discussion of matters carried over from Meeting of October 19; specifically the 
discussion of the following questions: 
 
Section 5.2.  Section 5.2 provides that the newly elected Board of Selectmen takes office 
one week after being elected, but also provides that they have the immediate right, upon 
being elected, to make appointments and fill vacancies. 
Question: Is this provision the most appropriate way for the new Board to take office? 
 
Section 5.3. Section 5.3(c) provides that the position of tax collector is an elected 
position. 
Question:  Should the tax collector be an elected position? 
 
Section 5.4.  Section 5.4 provides that the position of Town Clerk is an elected position. 
Question:  Should the Town Clerk be an elected position? 
 
 
Item 3 – Discussion of Articles 6 and 7 of the Charter. This discussion will include an 
analysis of the following Sections: 
 
Section 6.1.  The beginning of Section 6.1 makes reference to the election of federal 
officers. 
Question: Is this reference appropriate for the Charter? 
 
Sections 6.2 and 6.3.  Sections 6.2 and 6.3 set forth technical rules regarding Voting 
Districts and Voter Registration in Town. 
Question: Do these rules reflect current practice and are they in compliance with 
applicable State Law? 
 
Section 6.5. Section 6.5 contains provisions for breaking a tie vote in an election or 
referendum. It mandates that an “adjourned” election be held on the seventh day after the 
results of the election or referendum have been published.  
Question: First, does this provision comply with current State Law, and second, what if 
such seventh day is a weekend or holiday? 
 
Section 6.6.  Section 6.6 deals with vacancies in any elected office, and provides 
unexpired terms to be filled until the earlier of the expiration date of the term or the next 



biennial election. If the person vacating the office is from a political party, the vacancy 
must be filled by a member of the same party. Section 6.6 does not explicitly deal with a 
vacancy in the Office of First Selectman. Vacancies in the Office of the First Selectman 
are mentioned in Section 4.2(b), which provides that the Second Selectman assumes the 
post, but the Town does not have a Second Selectman. 
Question:  Is the requirement that a vacancy in elected office be filled from the same 
party appropriate? What if the person occupying the office was not affiliated with any 
party? Should there be a requirement that that person’s successor be similarly 
unaffiliated? 
 
Question: Should we wait until the next biennial election to fill vacancies or can we 
conduct a special election in an even-numbered year to fill the vacancy? 
 
Question: What should the process be for filling a vacancy in the Office of First 
Selectman? 
 
Section 6.7.  Section 6.7 provides that removal of any elected official from office “shall 
be in accordance with the general law.” 
Question: Is it clear what this means? Should the Charter be more specific on this topic 
for the sake of clarity? What are the circumstances that should lead to removal of an 
elected official? 
 
 
Section 7.1.  Section 7.1 lists appointed positions and their terms. The positions need to 
be updated to reflect today’s offices and nomenclature. 
Question:  The beginning of Section 7.1 requires that appointments must be made by the 
Board of Selectmen within 30 days after the Tuesday that follows their election. Is that a 
sufficient time period for all appointments to be made? 
 
Question: Which offices, boards and commissions need to be added to the list and which 
should be subtracted from the list? 
 
Question:  Should the Charter clarify that the Chief of Police is appointed by the Police 
Commission? 
 
  The last sentence of Section 7.1 provides that appointees don’t begin to 
serve until they are qualified. 
Question: How does this provision work, in practical terms? 
 
  One of the appointed Boards is the Conservation Commission. 
Question:  Why is the Conservation Commission appointed and not elected? 
 
Section 7.3.  Section 7.3 provides for filling vacancies in appointed agencies, and 
mandates that if the person vacating the office was recommended by a political party the 
vacancy can only be filled by a person from the same party. 



Question: Is the requirement that a vacancy in appointed office be filled from the same 
party appropriate? 
 
Section 7.5 Section 7.5 provides that the Town Attorney must, upon written request, 
furnish any Town officer or agency a legal opinion on any question involving their 
powers and duties. 
Question:  Should there be some standard governing such requests, such as a pre-
approval from the First Selectman or Board of Selectmen? 
 
  Section 7.5 (fourth paragraph) provides that the Town Attorney can settle 
an action with approval of the Board of Selectmen but cannot, however, appeal a decision 
unless the Board of Selectmen and the relevant Town agency agree? 
Question:  What is the reason for this distinction and is it appropriate? 
 
Sections 7.6 and 7.7.  Sections 7.6 and 7.7 require that the Town Building Inspector and 
Assessor pass a State of Connecticut examination. 
Question:  Since the Town Administrator has testified that this is a requirement of State 
Law, do these provisions need to be in the Charter? 
 
Section 7.10.      Section 7.10 provides that the Conservation Commission implements 
“The Inland Wetlands and Water Courses Act.” 
Question:  Should jurisdiction for Wetlands be separated from the Conservation 
Commission?  
 
Section 7.13.     Section 7.13(a) provides that unaffiliated voters must be invited to 
submit their names for consideration to be part of the panel of moderators.  
Question:  Are unaffiliated voters actually solicited to become moderators?  
 
            Section 7.13(b) provides that, not less than 10 days prior to any Town 
Meeting, the Board of Selectmen must nominate a moderator for the Town Meeting. 
Question:  In some Sections, particularly Section 2.7, there is no set requirement for the 
Board of Selectmen to fix the time of the Town Meeting in advance, yet Section 7.13(b) 
requires that at least 10 days in advance of any Town Meeting the Board of Selectmen 
must nominate a Moderator. Can this cause an inadvertent violation of the Charter? 
 
Section 7.14.     Section 7.14(b) provides that necessary non-budgeted expenses of  Town 
officers or Board members must be reimbursed. 
Question:  Should our treatment of this Section mirror our treatment of Section 5.12(b), 
to which we have previously added a requirement that there must be a form of pre-
approval from the First Selectman in order for a non-budgeted item to be reimbursed? 
 
      Section 7.14(c) provides that the rate of compensation of a holder of an 
appointed officer cannot be reduced during that person’s term of office. 
Question: If the Board of Selectmen has the power to remove an appointed officer (see 
Section 7.3) then is it logical that the Board of Selectmen cannot reduce that person’s rate 



of compensation? Also, compensation is a very broad term. Would a negative change to 
the health care program violate the Charter? 
 
Article 7 (Generally) 
Question: Should the role of a “Commission” vs. a “Committee” be clarified? 
 
Question: Should we add the Board of Ethics to Article 7? 
 
Question:  Should the Board of Selectmen appoint a Town “Ombudsman” to mediate 
disputes? 
 
Question:  Should Article 7 be expanded to include references to “Select Committees?” 
 
Question:  Should we try to standardize the effective date and termination date of 
appointments? (E.g. December 1?) 
 
 
Item 4 – Any other business of the Commission. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


