
       
 
 
AGENDA FOR THE OCTOBER 19 MEETING OF THE WESTON CHARTER 
REVISION COMMISSION 
 
 
Item 1 – Approval of the Minutes of the October 5 Meeting. 
 
Item 2 – Discussion of Articles 4 and 5 of the Charter. This discussion will include an 
analysis of the following Sections: 
 
Section 4.1.  Section 4.1 uses the term “First Selectman,” which implies a male 
officeholder. 
Question: Should “First Selectman” be the proper title or should the title be more 
gender-neutral? 
 
Section 4.2.  Section 4.2 contemplates the existence of a “Second Selectman,” but only 
when the Board of Selectmen consists of more than three members. 
Question: Should Section 4.2 be eliminated? 
 
Section 4.3.  Section 4.3(b) requires the Town Administrator to see that programs to 
evaluate employee performance are established. This is not in fact the way that human 
resources are administered in Town. 
Question: Should Section 4.3(b) be changed to provide that the town Administrator will 
manage Town personnel? 
 
  Section 4.3(e) requires the Town Administrator to help the First Selectman 
analyze the short-term and long-term financial and cash flow implications of Town 
programs. 
Question: Should this specific function be in the Charter? 
 
Section 5.2.  Section 5.2 provides that the newly elected Board of Selectmen takes office 
on week after being elected, but also provides that they have the immediate right, upon 
being elected, to make appointments and fill vacancies. 
Question: Is this provision the most appropriate way for the new Board to take office? 
 
Section 5.3.  Section 5.3 provides for a two-year term for the Selectmen. 
Question: Should Selectmen be elected for a four-year term? Should their terms be 
staggered? Should the position of First Selectman be full-time or part-time? Should there 
be a separate election for the First Selectman and the other Selectmen? 
 
  Section 5.3(c) provides that the position of tax collector is an elected 
position. 
Question: Should the tax collector be an elected position? 
 



Section 5.4.  Section 5.4 provides that the position of Town Clerk is an elected position. 
Question: Should the Town Clerk be an elected position? 
 
Section 5.5 – 5.10.  These Sections provide for the election of various Boards and 
Commissions. There are a variety of questions that can be raised generally with respect to 
these provisions. 
Questions: Should any of these positions be a “safe seat,” meaning a seat where all 
candidates nominated by the two parties in Town must be seated, or is it more desirable 
that all elections, where possible, be contested? (This of course ignores the possibility 
that an unaffiliated candidate might run for one of these positions.) 
 
If contested elections are preferable, how would they be implemented? 
 
Is the number of alternates established by the Charter appropriate? Should we add 
alternates to the Board of Finance, the Planning and Zoning Commission and/or 
Conservation Commission? Should we eliminate alternates from the Zoning Board of 
Appeals? 
 
Sometimes the staggering of terms is covered in Section 5, and sometimes not. Is it 
desirable to include the specific staggering provisions with respect to each elected Board 
or Commission? 
 
Section 5.6.  Section 5.6 provides for an elected Board of Finance with each member 
serving a six-year term, but does not specifically provide for staggered terms (as noted 
above). We understand that currently three members are elected in one biennial election, 
four in the next such election, and none in the third election. 
Question: Should we change the staggered election schedule to three in the first election, 
two in the second election and two in the third election? 
 
Section 5.10.  Section 5.10 provides for a seven member Board of Police Commissioners. 
Question: Should we reduce the number of members of the Police Commission? Should 
we provide for the First Selectman to be a voting member of the Commission? 
 
Section 5.11.  Section 5.11 provides for elected Justices of the Peace, but we understand 
that in fact the Town’s Justices of the Peace do not appear on the ballot. 
Question: Should Justice of the Peace be an elected position? 
 
Section 5.12.  Section 5.12(a) (second and third sentences) provides that compensation to 
be paid to Selectmen (other than the First Selectman) and elected officers and members 
of elected boards will be determined in a certain manner. 
Question: Since these are nonpaid positions, should the provisions relating to their 
compensation be eliminated from the Charter? 
 
  Section 5.12(b) provides that necessary non-budgeted out-of-pocket 
expenses of an elected official must be reimbursed if approved by the Board of 
Selectmen. 



Question: Is there an issue that a Board member (e.g.) could incur material non-budgeted 
expenses? Should there be a required pre-approval by the First Selectman or the Board of 
Selectmen of any non-budgeted expense in excess of a certain amount? Must the Board 
of Selectmen approve every such expense? Does this level of detail have to be in the 
Charter, or could it be handled administratively? (See also Section 7.14(b).) 
 
  Section 5.12(c) provides that the rate of compensation of the First 
Selectman (and the other Selectmen) cannot be changed during their term. 
Question: Is this provision appropriate? First, compensation is a very broad term, 
including pension, health care and other potentially compensatory items. Second, 
compare Section 7.14(c), which provides, in other circumstances, that compensation 
cannot be reduced during an elected (or appointed) board member’s term. Lastly, there is 
complete Board of Finance review of the proposed level of compensation and a Town 
vote. 
 
Article 5 (Generally).   
Question: Is there any way to facilitate the ability of unaffiliated voters to hold public 
office? 
 
 
Item 3 – Any other business of the Commission. 
 
 
 
 
 
 
   
 
   
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


